Koupit hrnec či pánev dnes není nic jednoduchého. Pokud se totiž podíváte do nabídky obchodů, zjistíte, že máte na výběr výrobky z nerezu, keramiky, ale také titanu. Víte, jaký je rozdíl mezi těmito materiály? Tušíte, který z nich je pro vaši kuchyni nejlepší volbou? Pokud na obě otázky odpovíte ne, pak je náš článek pro vás jako stvořený. Rádi vám s výběrem nádobí poradíme.
V poslední době se módním trendem stal hliník, který je charakteristický svou tepelnou vodivostí a lehkostí. Ale po spekulacích o jeho zdravotní škodlivosti od něho mnoho lidí upouští. A sahají po jiných, dokonalejších materiálech, jako je například litinové či titanové nádobí. Některé z nich už prověřily i vaše babičky. Podívejme se tedy na jednotlivé materiály nádobí.
Litina
Litinu používaly naše babičky a prababičky. I když dnes už není litina tak rozšířená, určitě se ještě v nějaké domácnosti najde nádobí z tohoto materiálu. Mezi novodobé společnosti, které tento druh nádobí nabízí, patří česká značka Sfinx či firma Staub. Hospodyně, která má litinové nádobí ve své kuchyni, na něj nedá dopustit. Určitě jste viděli, že titanové pánve jsou poměrně drahé, ale u litinových je cena mnohem nižší. Pohybuje se kolem čtyř set korun. Pánve jsou vysoce odolné a při správném zacházení také dlouho vydrží.
Titan
Hitem posledních let se stává bezpochyby titanové nádobí, které ale nepatří mezi nejlevnější. Titanové pánve seženete od 1 500 Kč a titanové hrnce vás vyjdou na dvojnásobek. Titanové nádobí prochází poměrně náročným procesem výroby. Jedná se o ručně lité nádobí, jehož povrch je nepřilnavý. Nepoužívají se při výrobě žádné teflonové nástřiky, titanové nádobí nemůžete tedy poškrábat jako například teflon.
Jednou z hlavních výhod je masivnost nádobí. Stěny jsou tlusté skoro půl centimetru a dno dokonce i centimetr. Tyto stěny dokonale udržují teplo, a tak můžete vaše jídla udržet dlouho teplá. Už žádné přihřívání jídla v mikrovlnce. Zastánci zdravé výživy ocení, že na titanové pánvi můžete smažit bez tuku a oleje, o to je ještě lepší údržba.
Keramika
Keramika je velmi oblíbený materiál, který je asi o polovinu levnější než titanové produkty. Na keramiku se jídlo nepřipaluje, ani ve vysokých teplotách pohybujících se kolem 450 °C. Ale oproti titanu má keramika horší antiadhezivní vlastnosti, tedy horší nepřilnavost. Proto s keramickým nádobím musíte používat tuk, nebo tukem ho alespoň vždy vymazat.